De kostenprognose sociaal domein in de praktijk
KWIZ heeft voor gemeenten een model ontwikkeld voor het maken van kostenprognoses in het sociaal domein. Met dit model leggen we de basis voor een goed onderbouwd financieel management en een efficiënte inzet van de beschikbare middelen. We voorspellen op een betrouwbare wijze de verwachte ontwikkeling van de vraag naar en kosten van de voorzieningen in het sociaal domein. Daarnaast rekenen we verschillende scenario’s door zodat de gemeente inzicht heeft in de gevolgen van aanpassingen in het lokale en/ of het landelijke beleid. Ook brengen we de financiële gevolgen voor de inwoner in beeld: wat betekenen de keuzes voor de concrete levering van zorg voor inwoners en voor de portemonnee?
Met de uitkomsten van de prognose kan de gemeente duidelijke en gefundeerde beleidskeuzes maken om, zeker met het oog op het ravijnjaar 2026, het beperkte budget gerichter in te zetten voor díe burgers die de ondersteuning het hardst nodig hebben.
De kostenprognose kunnen we opstellen voor het gehele sociale domein maar ook voor de afzonderlijke onderdelen als Participatiewet, Armoedebeleid en schuldhulpverlening, Jeugdwet en/ of Wmo.
Klantcasus: de gemeente Heerenveen wil inzicht in kostenontwikkeling Wmo
Voor de gemeente Heerenveen heeft KWIZ een kostenprognose voor de Wmo opgesteld.
In het onderstaande licht Isabelle Adema, programmaleider bij de gemeente Heerenveen, de aanleiding en de werkwijze nader toe.
Waarom de kostenprognose?
In Heerenveen, net als in veel andere gemeenten, stijgen de uitgaven in de Wmo door factoren zoals hogere indexaties en het gebruik door vergrijzing.
We hebben KWIZ als onafhankelijke partij, gevraagd om de financiële ontwikkelingen voor de komende jaren en dan specifiek voor Heerenveen in kaart te brengen. Ook in Heerenveen staan we voor financiële uitdagingen en moeten keuzes gemaakt worden.
Wat heeft het opgeleverd voor jullie?
Het onderzoek heeft antwoord gegeven op de vraag aan welke knoppen gedraaid kan worden.
We hebben nu inzichtelijk wat de kosten zullen worden als we niets doen: de kosten stijgen dan flink door de toename van de zorgvraag als gevolg van de vergrijzing. De inzichtelijke scenario’s helpen ons om een keuze in beleid te maken. De vergelijking met andere gemeenten geeft hierbij extra inzicht.
Hoe was de samenwerking met KWIZ?
Vanaf de eerste kennismaking spraken we dezelfde taal. Het verzamelen en verwerken van data was essentieel om tot de resultaten te komen. Dit vroeg inspanning van zowel de gemeente als van KWIZ. Met behulp van verschillende collega’s en de flexibiliteit van KWIZ is dit goed gelukt.
Klantcasus: prognose sociaal domein voor de gemeente Dijk en Waard
De gemeente Heerhugowaard heeft KWIZ gevraagd om een kostenprognose voor het gehele sociale domein op te stellen. Volgens Kirsten Verhage, programmaleider bij de gemeente Dijk en Waard, heeft de kostenprognose een basis onder de meerjarenbegroting gelegd.
We wilden als gemeente een solide beeld hebben voor de te verwachten ontwikkeling van de kosten van de Participatiewet, Jeugdwet en Wmo inclusief enkele scenario’s KWIZ heeft de te verwachten kosten en de verschillende scenario’s helder in beeld gebracht. We hebben nu inzicht in welke kosten we invloed op hebben.
Andere voorbeelden
Het doorrekenen van de effecten van beleidswijzigingen rekenen we ook door voor specifieke regelingen, de gevolgen voor de uitvoeringskosten en ook voor de financiële gevolgen voor de inwoners zelf. Dergelijke scenario’s geven de gemeente en de gemeenteraad de mogelijkheid om keuzes te kunnen maken uit verschillende opties.
Meer weten?
Wilt u ook weten hoe de kosten van en de vraag naar voorzieningen vanuit de Wmo, Jeugdwet, Participatiewet en/ of armoede en schuldhulpverlening en daarmee voorbereid zijn op het ravijnjaar 2026? Neem dan contact op met Peter de Bruin via peter.debruin@kwiz.nl of op telefoonnummer 06-2877 5018. U kunt ook het contactformulier invullen op onze website en dan nemen we zo snel mogelijk contact op!
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan
Wil je meer weten over onze mogelijkheden? Vul ons contactformulier in en we nemen contact met je op. Dat adviesgesprek is natuurlijk gratis.
Financiële analyses
Inzicht krijgen in de (toekomstige) kosten bij nieuwe ontwikkelingen van beleid en vraag naar voorzieningen.
Registratiesystemen
Wij bieden ondersteuning bij het inrichten van het registratiesysteem en het opleveren van managementinformatie voor juiste sturing en verantwoording
Business Intelligence
Business intelligence maakt het verwerken van ruwe gegevens gemakkelijker bij het verzamelen, verwerken en analyseren van grote hoeveelheden gegevens