Gemeenten staan voor een ongekende financiële uitdaging: Voor veel gemeenten betekent dit dat de betaalbaarheid en kwaliteit van essentiële voorzieningen – vooral in het sociaal domein – onder druk komen te staan. Het is geen geheim dat de financiële druk in het sociaal domein al jaren toeneemt, gedreven door factoren als vergrijzing, toenemende zorgvragen en extra uitvoeringstaken met minder budget.
Meer zorg, minder geld
De zorgplicht voor kwetsbare burgers ligt bij gemeenten. Echter, de transformatie van het sociale domein heeft niet alleen geleid tot een toename van uitvoeringstaken, maar ook tot de bijbehorende financiële verplichtingen. Landelijk zien we de gevolgen in de vorm van budgetoverschrijdingen op de Wmo en de Jeugdwet. Economische ontwikkelingen zoals energiearmoede en inflatie vergroten de druk op de bestaanszekerheid en daarmee op het gebruik van voorzieningen binnen de Participatiewet. Ook de instroom van jongeren in de bijstand neemt roe.
Gemeenten ervaren direct de stijgende cliëntenaantallen en kosten binnen de Wmo, Jeugdwet en ook de Participatiewet. Het is cruciaal om het aanbod van voorzieningen kritisch te beschouwen om ook de komende jaren een financieel en kwalitatief goed, toekomstbestendig voorzieningenpakket te kunnen garanderen. Onzekerheden, zoals mogelijk rijksbeleid en economische ontwikkelingen, maken dit extra complex.
KWIZ: financiële analyses in het sociale domein

Gelukkig staat u er niet alleen voor. Als onderzoeksbureau zijn wij sinds 1998 gespecialiseerd in het maken van financiële analyses in het sociaal domein. Wij begrijpen de complexiteit van de uitdagingen waar gemeenten voor staan en bieden concrete oplossingen om het hoofd te bieden aan het ravijnjaar en verder.
Wat KWIZ voor uw gemeente kan betekenen:
- Betrouwbare kostenprognoses: Door de huidige én de verwachte vraag naar zorg en ondersteuning door te berekenen, houden wij rekening met factoren als vergrijzing en specifieke lokale ontwikkelingen. Zo krijgt u een accuraat beeld van de te verwachten programma- en uitvoeringskosten.
- Efficiënte inzet van middelen: Ons doel is om uw beperkte budget gerichter in te zetten voor díe burgers die de ondersteuning het hardst nodig hebben. Dit doen we door inzicht te verschaffen in waar de middelen het meest effectief kunnen worden ingezet.
- Toekomstscenario's en beleidskeuzes: Wij nemen verschillende beleids- en toekomstscenario's mee in onze analyses. Denk hierbij aan de verschuiving van maatwerkvoorzieningen naar voorliggende voorzieningen, extramuralisering, en een gerichte inzet van extra middelen voor armoede- en schuldenbestrijding.
Het ravijnjaar is geen onoverkomelijk obstakel, maar een moment van reflectie en heroriëntatie. Met de juiste financiële inzichten en strategische planning kunnen gemeenten deze periode succesvol doorstaan en de kwaliteit van hun sociale voorzieningen waarborgen.
Meer weten?
Bent u benieuwd hoe KWIZ uw gemeente kan helpen bij het navigeren door de financiële uitdagingen van het ravijnjaar en het optimaliseren van uw sociale domein? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
E-mail: janwillem.blaauw@kwiz.nl
Telefoon: 06-25324087
Website: www.kwiz.nl
Vacature
Wij zoeken een BI-specialist. Sluit je aan bij ons team! Meer info: Vacatures bij | KWIZ